ILOLA

Ilola (ruots. Illby) on kylä ja taajama Porvoon kaupungissa noin yhdeksän kilometrin päässä kaupungin keskustasta koilliseen Vanhan Kuninkaantien tuntumassa. Kaunis maalaismaisema ja historia ovat keskeinen osa Ilolaa.

Vuoden 1997 kuntaliitokseen asti Ilola kuului Porvoon maalaiskuntaan. Kulttuurihistoriallisesti merkittävään Ilolaan on rakentunut eläväinen kylä, jossa tällä hetkellä on noin 500 asukasta.

Alueen keskus on Postimäki, joka on Suomen parhaiten säilyneitä käsityöläis- ja mäkitupa-asutuksia. Alueen vanhin asuintupa on 1700-luvulta ja pääosa rakennuksista on 1800-luvulta. Rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Nykyisin Postimäki on ulkoilmamuseo ja paikalla järjestetään aktiivisesti tapahtumia, näytelmiä ja yhteislaulutilaisuuksia. Museovirasto on ottanut Ilolan kylän ja Ilolanjoen kulttuurimaiseman valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten ympäristöjen luetteloon.

Ilolan yhteisöllisenä keskuksena toimii nuorisoseuran talo Sommardal, jossa etenkin kesäisin järjetetään häitä ja muita tapahtumia. Sommardal on rakennettu vuonna 1933.

Ilolassa toimii suomenkielinen ala-aste ja iltapäiväkerho. Vuonna 2020 koulussa oli 54 oppilasta. Koulu on ainoa itäisen Porvoon alueen suomenkielinen koulu.

Ilolan luonto on biodiversiteetiltään hyvin rikasta sijaintiinsa nähden. Tämä johtuu osaltaan maaperän kalkkiperäisyydestä, minkä ansiosta Ilolan metsissä esiintyy rikasta maaperää vaativia lehtipuita, kuten tammia, sekä hyvin runsaasti pylväskatajaa. Alueelle ominaista ovat pellot sekä korkeat, kallioiset mäet, joiden huipulla kasvaa mäntyjä sekä niiden seassa runsaasti tammia ja katajia.

Ilolan läpi virtaa Suomenlahteen laskeva, noin 40 kilometriä pitkä Ilolanjoki. 

Ilolasta löydät

Venjärvi

Venjärvi on Ilolassa sijaitseva yleisessä käytössä oleva uimaranta. Uimarannalla on laituri, pukukopit sekä ulkovessa.

Keskellä kesää aurinkoisena päivänä voit Venjärvellä nauttia auringosta jo ennen puolta päivää aina myöhäiseen iltapäivään asti.

Uimarannan kunnossapidosta vastaa Porvoon Kaupunki.

Osoite: Loviisantie 1034

Ilolan Urheilukenttä

Ilolan urheilukenttä sijaitsee Sikiläntien varrella Ilolassa. Tällä yleisellä urheilukentällä pelaat kesäisin vaikka jalkapalloa. Talvikunnossapidon ansiosta urheilukenttää pääsee käyttämään ympäri vuoden. Talvisin Porvoon kaupunki jäähdyttää kentän ja pystyttää kaukalon? 

Osoite: Sikiläntie 34

Hamppulabyrintti

Koe seikkailu Hamppulabyrintissa Porvoon Ilolassa. Löydätkö tiesi ulos? Illalla pimeän tultua se on erityisen jännittävä. Tule kokeilemaan vaikka otsalampun kanssa. Labyrintin vieressä on katos, jossa on mahdollista samalla vaikka grillata.

Hamppulabyrintti avaa ovensa vuosittain syksyllä, seuraa aukioloaikoja facebookin kautta tai soita Roger Hommas 0405913352

Osoite: Vanha Viipurintie 26


Ilolan koulu ja iltapäiväkerho

Ilolan koulu on suomenkielinen kyläkoulu, jossa oppilaille pyritään antamaan kokemuksia, tietoa ja taitoja sekä arvoja, joiden avulla he pystyvät tekemään itseään ja muita sekä ympäristöään koskevia vastuullisia ratkaisuja. Koulun toiminnalle on ominaista yhdessä toimimisen periaate. 

Koulun yhteydessä toimii lisäksi Ilolan Koti- ja kouluyhdistyksen järjestämä iltapäiväkerho.

Lukuvuonna 2018-2019 Ilolan koulussa opiskelee 68 oppilasta ja heidän kanssaa koulussa työskentelee neljä opettajaa, tuntiopettaja, koulunkäynninohjaaja sekä keittäjä/siistijä. Lisäksi koulullamme käy kiertävä erityisopettaja.

Osoite: Sannaistentie 36

Ilolan Nuorisoseura & Seuraintalo Sommardal

Ilolan nuorisoseura omistaa ja ylläpitää yhdessä Ilolan vapaapalokunnan kanssa seuraintalo Sommardal'ia. Nuorisoseura perustettiin vuonna 1905. Nuorisoseuralla oli vuonna 2018 noin 80 jäsentä. 

Nuorisoseura sai uutta tuulta purjeisiin keväällä 2018, kun hallitus vaihtui noin 70%. Hallituksen tämän päivän tavoitteet liittyy pitkälti seuraintalo Sommardalin kunnostukseen sekä toiminnan laajentamiseen. Ulkopuolisen rahoituksen lisäksi nuorisoseura järjestää varainkeruuta erinäisten tapahtumien kautta. Vuonna 2018 järjestettyihin tapahtumiin kuului: Kevätpäivä, Oktoberfest, Halloween-disko, Pikkujoulujuhlat sekä Joulurauha-tapahtuma.

Sommardalin osoite: Vanha Viipurintie 78

Ilolan Metsästysseura

Ilolan metsästysseura on perustettu vuonna 1955. Metsästysseuran toiminta on lähinnä riistanhoito, kuten riistaruointa talvisin, hirven-, peuran-, pienriistan- ja haittaeläinmetsästys.

Metsästysseura on myös kasvattanut fasaaneja, pyrkimyksenä elvyttää kylä fasaanikantaa.

Grillaavu

Ilolan yhdistykset ovat vuonna 2017 yhteisvoimin talkoilla rakentaneet 'Grillaavun' kyläläisten yhteiseen käyttöön. Laavu sijaitsee Sommardalin kupeessa.

Grillaavu on kaikkien kyläläisten vapaassa käytössä!